............ ..........

22 Nisan 2009 Çarşamba

Lost Kitap Klubü



Lost Kitap Kulübü

Lost’un karmaşık dünyaları, referansları, mitolojileri, göndermeleri hakkında ne söylerseniz söyleyin, kitap okumaya özendirme konusunda ne kadar başarılı olduğunu inkar edemezsiniz. Her bölümde ya karakterlerden birini bir kitap okurken, ya bir kitaba gönderme yaparken, ya da herhangi bir sahnede gelişigüzel bir köşede duran bir kitap görebiliyoruz. Yalnızca Sawyer’ın, adada geçirdiği 3 ay içerisinde en az 7 kitap okuduğunu biliyoruz. Kütüphanenizi zenginleştirmek ve Lost’la daha saplantılı bir ilişki geliştirmek istiyorsanız, listemize bir göz gezdirin.

Alice'in maceraları (Lewis Carroll)
Alice’in fantastik maceralarını anlatan Alice’s Adventures in Wonderland / Alice Harikalar Diyarında ve Through the Looking-Glass / Aynanın İçinden kitaplarına yapılan referanslar daha ilk bölümden başlıyor.
John Locke, Jack'e babasını peşinden gitmesi hakkında ayar verirken bu kitaptan bahsetmişti..Onu takip etmesini söylemişti..Ayrıca bir bölüm (White Rabbit) ismi olarak da seçilmişti..
Kitabın sonunda bulunan "Through the Looking Glass", Lost'ta hem bir bölümün hem de bir istasyonun ismi oldu..
"The Man Behind the Curtain" bölümünde bu kitaba dair referanslar bulunmaktadır..Ben, kendi çantasından bir tavşan çıkararak onu sonik bariyerden geçirmiştir..Bu tavşan onu, kitabın hikayesinde olduğu gibi, başka bir dünyaya (Others'ın dünyasına) yönlendirmişti..Ben, Alice'in yaptığı gibi tavşanı takip etmiş ve diğer dünyaya geçmişti..Ben'in annesi Emily de, kitabın filminde olduğu gibi giyinmiş ve Tenniel'e çok benzetilmiştir..
Ada da hikayede anlatılan harikalar diyarındaki gibi garip hayvanlara ev sahipliği yapıyor..
Hikayede bir oğlan çocuğu domuza dönüyordu..Aynı Sawyer'ın Frank Duckett'in bir domuz olacağı fikrine kapılması gibi bir şey olsa gerek..


Karamazov Kardeşler (Fyodor Dostoyevski)
Locke, o sıralar Henry Gale sandıkları Ben’e okuması için Karamazov Kardeşler’i verdiğinde, Ben ‘Stephen King yok muydu?’ diye soruyor.

Stephen King
King, Lost ekibinin açıkça önemli ilham kaynaklarından olduğunu söylediği yazarlardan. Özellikle kıyamet kitabı The Stand / Mahşer’in adı röportajlarda sık sık geçiyor. 3. sezonun başında Diğerleri’nin kitap kulüplerinde Carrie / Göz’ü tartıştıklarını ve Juliet’in de kitabı hararetle savunduğunu hatırlarsınız. King’in birçok romanına yapılan göndermeler dışında, On Writing / Yazma Sanatı kitabından bile etkilenilmiş. Kitaptaki bir yazma alıştırmasında, okuyucudan sırtında 8 yazan albino bir tavşan hayal edilmesi isteniyor.



Heart of Darkness / Karanlığın Yüreği (Joseph Conrad)
Medeniyetin maskelediği insanın içindeki karanlığı klasikleşmiş bir şekilde anlatan Heart of Darkness / Karanlığın Yüreği ve Francis Ford Coppola’nın, romanı Vietnam’a taşıdığı sinema uyarlaması Apocalypse Now / Kıyamet, Lost’ta sık sık karşımıza çıkıyorlar. Locke’la domuz avlamaya giden Kate’e, Jack “neden karanlığın yüreğine bir yürüyüş olduğunda her zaman gönüllü” gittiğini sorar. İki ayrı bölümde Charlie Hurley’e, Sawyer da John’a ‘Albay Kurtz’ diye hitap eder.

Charles Dickens
Dickens da, Stephen King gibi yaratıcı ekibin bayıldığı bir yazar. Lost’un yaratıcı ekibinden Lindelof ve Cuse, A Christmas Carol / Bir Noel Şarkısı’ndaki Scrooge’un aydınlanmasını, yaşamını yeniden gözden geçirmesini, Desmond’ın zaman yolculuğundan sonra yaşadığı deneyime benzetiyor. Dickens’in her kitabını okumuş olan Desmond, ölmeden önce okuyacağı son kitap olarak Our Mutual Friend’i seçiyor. Lost’un 3. sezonu, kazazedeler ve Diğerleri’nin yaşam şekillerine gönderme yapılan İki Şehrin Hikayesi / A Tale of Two Cities isimli bölümle başlıyor.

The Fountainhead / Yaşamın Kaynağı (Ayn Rand)
Sawyer’ın kumsalda okuduğu kitaplardan biri olan The Fountainhead / Yaşamın Kaynağı, yaratıcılara göre Sawyer’ın laf olsun diye okumaya başladığı, sonra da toplum düzenine uymayı reddeden ana karakter Roark’tan etkilenerek bir solukta okuduğu bir kitap.


lOST 4x4:
Sawyer’ın okuduğu “The Invention of Morel” kitabı Adolfo Bioy Casares tarafından yazılmış. Konusu ise Güney Pasifikte terkedilmiş bir adada saklanan kaçağın hayatını anlatıyor. Bu durumda, sanırım, buradaki “kaçak” kelimesi Kate’e işaret ediyor. Hatta, Miles ile görüşmeye gittiği sırada Miles onun bu adada kalmasını gerektiğini söylüyor.

Lock’un Ben’e verdiği “VALIS” isimli bilim-kurgu romanı Philip K. Dick tarafından yazılmış. “VALIS“, Vast Active Living Intelligence System’in kısaltması yani “Geniş Faal Yaşam Zeka Sistemi ya da Geniş Faal Yaşayan Zeka Sistemi“. Yazar bu kitabında Tanrı’nın bir yönünün de ruhani olduğu açısından yaklaşmak istemiştir. Yazarın kitapları genellikle, sorunları çözememe veya gerçeklikler karşısında bocalayan lider kişilerin durumlarını anlatmaktadır.

Kate, Sawyer’ın evine geldiği sırada Hurley, videoya “Xanadu” isimli bir film koyuyor. Filmin hikayesi, Samuel Taylor Coleridge tarafından kaleme alınmış. Hikaye de ise ünlü bir tropik cennet anlatılıyor. “Xanadu” ayrıca, “Citizen Kane” adlı film de Charles Foster Kane’nin malikanesinin adıdır.

“The Easter Egg Escapade“: 1991 yılında, John Michael Willams tarafından yazılmış bir çocuk kitabıdır daha sonra 2004 yılında sinemaya uyarlanmıştır. Kitapta, tavşanların ve tavukların mutlu bir şekilde yaşadığı Eggtown (Yumurta Kasabası) anlatmaktadır. Fakat, günün birinde Eggtown’nun dışında olan karanlık ormanlarda yaşayan hırsız horozlar, kasabadaki biriyle işbirliği yaparak kasabaya gelir ve Eggtown (Yumurta Kasabası)’un paskalya yumurtalarını çalar. Daha sonra, yumurtaları bulmak için kasabada yaşayan hayvanlar bir grup kurarlar. En sonunda bu işbirlikçi bulunur ve yumurtalar kurtarılır.


Bunlar da var...

After All These Years (Bunca Yıldan Sonra)
Yazarı: Susan Isaacs
Sawyer, hatch'in içinde hasta yatarken yanında bu kitap vardı..




Are You There, God? It's Me, Margaret (Orada mısın Tanrım? Benim, Margaret)
Yazarı: Judy Blume
Sawyer bu kitabı okuyordu..Sun'ın nasıl bir kitap sorusuna "Sonu kestirilebilir, yeterince seks yok" diye cevap vermişti..


Bad Twin (Kötü İkiz)
Yazarı: Laurence Shames (Gary Troup takma ismi ile)
Hurley, kitabın müsveddesini buluyordu. Sawyer tam sonunu okumadan önce ise Jack tarafından ateşe atılıyordu..Sonunu ne biz, ne onlar biliyor..


İncil
Mr. Eko, John Locke'a verdiği ortası oyulmuş, çıkarılmış kitabın İncil olduğu biliyor..O ortasındaki boşluktan çıkan film parçasının da Swan oryantasyon filminin bilinmeyen kritik kısmı olduğunu görmüştük..
İncil, Jack'in ofisindeki kitap rafında da görülüyor..
Kate'e yardım etmeye karar veren Cassidy, Kate'in annesine İncil satan bir satıcı kılığında yaklaşmıştı..


A Brief History of Time (Zamanın Kısa Tarihi)
Yazarı: Stephen Hawking
Aldo, Karl'ın hapis olduğu binanın önünde nöbet beklerken bunu okuyor, not alıyordu..
Ben'in odasında da görülmüştür..


Carrie
Yazarı: Stephen King
Kitap klübünde the Others üyelerinin okuduğu kitaptı..Kulüptekilerden birinin görüşüne göre, Ben bunu tuvalette dahi okumazdı..


Catch 22 (Madde 22)
Yazarı: Joseph Heller
Naomi'nin helikopterinin düştüğü yerde Portekizce bir kopyası Desmond tarafından bulunmuştu..


Dirty Work (Kirli İş)
Yazarı: Stuart Woods
Hem Swan'ın hem de Jack'in ofis kütüphanesinde bulunuyordu..

The Epic of Gilgamesh (Gılgamış Destanı))John Locke'ın çözdüğü bir kare bulmacada sorulan bir soruydu..

Evil Under the Sun (Ölüm Oyunu)
Yazarı: Agatha Christie
Nikki tarafından bölünmeden önce Sawyer bu kitabı okuyordu..

The Fountainhead (Hayatın Kaynağı)Yazarı: Ayn Rand
Sawyer okuduğu başka bir kitaptı..


Harry Potter
Yazarı: J.K. Rowling
Hurley, Sawyer ile dalga geçerken bu kitaptan alıntı yapmıştı;
"Ahbap, üzerinden silindir geçmiş Harry Potter gibi görünüyorsun"


Heart of Darkness (Karanlığın Kalbi)
Yazarı: Joseph Conrad
Kate ile Jack arasındaki ilk bölümlerde geçen bir diyalogda bu kitabın ismi kullanılmıştır;
"Tell me something, how come every time there's a hike into the heart of darkness you sign up?"
(Söyler misin, neden karanlığın merkezine yapılan her maceraya katılıyorsun?)
Charlie Hurley'e ayar verirken şöyle demişti;
"One minute you're happy go lucky, good time Hurley, and the next you're Colonel bloody Kurtz!"
(Bir dakika önce, mutlu, iyi, optimist Hurley oluyorsun, bir dakika sonra ise kahrolası Yüzbaşı Kurtz oluveriyorsun)
Colonel Kurtz 1979 yılında gösterilen "Apocalypse Now" filmindeki baş karakterdi..Bu filmin konusu da Heart of Darkness'dan esinlenilmişti..


Hindsight
Yazarı: Peter Wright
Sawyer, Swan'da iyileşirken bu kitap, onun yattığı yerin yanında belirmişti..


I ching

I ching'de bulunan bazı logo şekilleri Dharma logosu olarak karşımıza çıkıyor..


Island (Ada)
Yazarı: Aldous Huxley
Pala Ferry adıyla dizide geçen mekan (Others'ın limanı) bu romanda birebir geçmektedir..


Lancelot
Yazarı: Walker Percy
Kate, Sawyer'dan silah istediği an, Sawyer bu kitabı okuyordu..


Laughter in the Dark (Karanlıkta Kahkaha)
Yazarı: Vladimir Nabokov
Hurley, flashback'inde bu kitabı okurken gözüküyor..


Lord of the Flies (Sineklerin Tanrısı)Yazarı: William Golding
Saywer'ın yine ayar dolu konuşmasında geçiyordu..
"Folks down on the beach might have been doctors and accountants a month ago, but it's Lord of the Flies time, now."
(Bir ay öncesine kadar buradakiler doktor ya da muhasebeci olabilirler, ama şimdi zaman "Sineklerin Tanrısı" zamanıdır.)


Moon Pool (Ay Havuzu)
Yazarı: A. Merritt
Dharma istasyonu Looking Glass'ta bulunan moon pool aslında Güney Pasifik'te garip görevlere çıkmış Dr. Walter Goodwin'ın yaşadıklarını yazıldığı bilimkurgu romanının isminden esinlenilmiştir. Nitekim Goodwin ismi de Lost'tan bildiğimiz bir karakterin ismidir..Bu romanda Dr. Walter Goodwin bir portal sayesinde Muria denilen başka bir boyutta bir yere ışınlanıyordu..Bu "Muria" kelimesine de Kayıp kıta Mu'dan (Lemuria) bir esinlenme olarak bulunmaktadır..


The Mysterious Island (Esrarlı Ada)
Yazarı: Jules Verne
Shannon bu adaya bu ismi takmıştı; "Mysterious freaking island" (Gizemli tuhaf ada)
Romanda bir grup insan ve bir köpek bir adaya balonla gezerken düşüyorlardı..Aynı Henry Gale'in anlattığı hikayedeki gibi..


The Odyssey
Yazarı: Homer
Desmond ve Penelope arasında yaşananlar Odyssey'deki hikayeye çok benzemektedir..Desmond'un denize açılması ve uzun bir süre ortadan kaybolması..Penyy'nin de umutla onu beklemesi..


Of Mice and Men (Fareler ve İnsanlar)
Yazarı: John Steinbeck
Sawyer'ın hapiste okuduğu kitap buydu..
Daha sonra Ben bu kitaptan alıntı yaparak Sawyer ile Hydra'da ayrı bir yerde olduklarını anlatmıştı..


Our Mutual Friend (Ortak Dostumuz)
Yazarı: Charles Dickens
Desmond'un ölmeden önce okuyacağı son kitap olarak biliyoruz bunu..Daha sonra Swan'da, içinde, Penelope'un fotoğrafının olduğunu gördük..


The Outsiders (Yabancılar)
Yazarı: Susan E. Hinton
Hurley'in arabayı bulduğu bölümdeki flashback'inde arkadaşı Johnny ona "Stay gold, Ponyboy" diyordu..Bu laf, bu kitapda geçen Robert Frost'un yazdığı "Nothing gold can stay" şiirine bir göndermedir..


Rainbow Six
Yazarı: Tom Clancy
Swan kütüphanesinde dikkat çeken bir başka kitap..


Rick Romer's Vision of Astrology
Yazarı: Rick Romer
Böyle bir kitap gerçek hayatta olmamasına rağmen bir bölümde Claire'ı bu kitap okurken görüyoruz..Rick Romer, Lost yapım ekibinden biri..


Stranger in a Strange Land (Yaban Diyarlardaki Yabancı)
Yazarı: Robert Heinlein
3. sezonda bir bölüme direkt ismini vermiş bir eserdir..


A Tale of Two Cities (İki Şehrin Hikayesi)
Yazarı: Charles Dickens
3. sezonun ilk bölümünün ismidir..
Yapımcılardan Damon Lindelof ve Carlton Cuse "Two Cities" derken adaya kaza sonucu gelmiş olanlardan ve Others'dan bahsettiğini açıklamıştır.


The Third Policeman (Üçüncü Polis)

Yazarı: Flann O'Brien
Bu kitap, Desmond'ın Swandaki bilgisayara zarar geldikten sonra kaçmaya hazırlanırken yanına aldığı kitaplardan biri olarak gözüküyor..


Through the Looking Glass (Aynanın İçinden)
Yazarı: Lewis Carroll
3. sezonda bir bölümün ismiydi.
Yoğun bir satranç teması, White Queen'in gelecekte olacak olayları önceden haber vermesi ve buna göre hareket etmesi, rüyaların önemi ve ağırlığı ve zaman geçidinin varlığı dizinin konseptiyle bayağı örtüşüyor.


To Kill a Mockingbird (Bülbülü Öldürmek)
Yazarı: Harper Lee
Juliet'in Jack'e gizlice izlettiği kaset sahnesinden hemen önce Juliet'in muhabbetini ettiği filmin kitabıdır..Filmi, 1962'de çekilmiştir..Kitap ise 1960'da aynı isimler yayınlanmıştı..


The Turn of the Screw
Yazarı: Henry James
Desmond, Jack ve John'a oryantasyon filminin kütüphanedeki bu kitabın arkasında olduğunu söylemişti..


Watership Down
Yazarı: Richard Adams
Sawyer'ın okuduğu başka bir kitaptı..İki ayrı bölümde Sawyer'ı bu kitap ile görüyoruz..Sudan çıkarıp okumuştur bir de, o denli seviyordur..DVD'si de yapılan kitapta, İngiltere'nin huzurlu tepelerinde ve çayırlarında yaşayan bir grup tavşan, tehdit altında kalınca, başka bir grup cesur tavşan ile kendilerine yeni bir yerleşim alanı bulmak üzere bilinmeyene doğru yola çıkarlar..


The Wonderful Wizard of Oz (Oz Büyücüsü)
Yazarı: l. Frank Baum
Henry Gale, Dorothy'in amcasının ismiydi..Ben, kendi hikayesini uydururken adaya bir balon ile geldiğini söylemişti, tıpkı kitaptaki büyücünün yaptığı gibi..


A Wrinkle in Time (Zamanda Kıvrılma)Yazarı: Madeleine L'Engle
Sawyer'ın adadayken okuduğu başka bir kitaptır..Zamanda yolculuklar ilgilidir..

0 yorum:

Yorum Gönder

İzleyiciler

 

LOST 5.Sezon 15.Bölüm : Lost 5.Sezon 15.Bölüm Canlı Online İzle -Lost 5.Sezon - TV Online İZLE. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com